Dzisiaj kuchnia meksykańska - tortille z mięsnym farszem. Zwijane nazywane są buritto, składane - taco. Ale głupi Ci meksykanie...

  • Składniki:
    • tortille - dużo. Można zrobić samemu (nie polecam), lepiej kupić;
    • 300-450g mielonej wołowiny (nie wieprzowiny!);
    • puszka czerwonej fasoli;
    • duża czerwona cebula;
    • garść grzybów leśnych, mogą być suszone (opcjonalne);
    • przyprawa do taco - do kupienia w każdym lepszym supermarkecie;
    • dwa ząbki czosnku;
    • duży pomidor;
    • tarty parmezan;
    • oliwa;
    • bazylia;
    • tabasco (opcjonalne);
  • Wykonanie:
    1. Grzyby namoczyć (jeśli są suszone), pomidora sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, przyprawić bazylią i odstawić na później;
    2. Cebulę posiekać, wrzucić na oliwę razem z pokrojonymi z grubsza grzybami;
    3. Po chwili dodać mięso, podsmażyć i dodać przyprawę do taco według przepisu na opakowaniu (u mnie: razem z odrobiną wody). Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać przyprawy z torebki to dorzucacie łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu cayenne, pół łyżeczki tabasco;
    4. Dodać czerwoną fasolę, drobno posiekany czosnek i kilka kropel tabasco, dusić wszystko razem około dziesięciu minut;
    5. W międzyczasie zagotować garnek wody i każdą tortillę potrzymać chwilę na parze, coby zmiękła;
    6. Na tortillę nałożyć farsz mięsny (z umiarem!), posypać parmezanem i dodać pomidory;
    7. Przy małych tortillach (do 20 cm średnicy) działa składanie w kopertę: najpierw dół, potem boki do środka;
    8. Przy dużych tortillach polecam zawijanie a'la burrito: najpierw troszkę boki, potem zwijamy od siebie;
    9. Z 300g mięsa wychodzi osiem tacos, z małych tortilli. Z dużych pewnie z sześć;
    10. Zdjęcia wykonam przy następnym zawijaniu, najpewniej dopiero w Szkocji. Jak komuś moje opisy nic nie mówią, to tutaj są zdjęcia składania tortilli w kopertę, mimo że sam przepis z meksykiem ma niewiele wspólnego.

Przepis jest szybki, na wykonanie nie zużyłem nawet pół godziny, a smakuje wspaniale. SMACZNEGO!